Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Αλλαγή φύλου στα 15:Πολιτική σκοπιμότητα ή πολιτική απελευθέρωσης των δικαιωμάτων;

Πρόσφατα , ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15έτη. 

Οι αντιδράσεις ήταν –αναμενόμενο- πολλές και από τους μεν που υποστήριζαν πως πρέπει να βοηθάμε και τις ‘’μειονότητες’’ και τους δε που πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν ήταν σωστό΄. 148 βουλευτές ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ,στοιχείο που αποτελεί ‘’αγκάθι’’ για την κυβέρνηση καθώς δεν υπερψηφίστηκε και υπήρχαν απώλειες. Όσοι ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου  υποστήριξαν ,σύμφωνα με την εφημερίδα <<tanea.gr>> ότι : «Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας». Από την άλλη μεριά , υπήρχαν και αντίθετες απόψεις. Το ότι πρέπει να σεβόμαστε τις αξίες της Εκκλησίας υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων ,Βασίλης Λεβέντη και πως το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξουν κάτι το οποίο πάει κόντρα στη φύση του ανθρώπινου είδους. 



Η αντιπολίτευση –εννοείται-  δεν ψήφισε υπέρ στην πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υποστήριξε πως η κυβέρνηση εκμεταλλέυεται τα διεμφυλικά άτομα και επίσης ζήτησε από την πλειοψηφία της Βουλής να κάνουν το ίδιο ακριβώς. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε χρησιμοποιώντας μια παλιά ρήση ‘’το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα’’ ότι θα είναι κοντά πάντα στις ζέβρες ,δηλαδή τις μειονότητες των ανθρώπων ,τους ανθρώπους που ζουν κάθε ανισότητα , τους ανθρώπους που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άλλους και όχι τα λιοντάρια. Στους μεν που παρατάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βρίσκεται και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και εφήβων η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα τα <<tanea.gr>> ανέφερε πως : ότι η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από «ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου» και η «η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση» και πώς η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία τονίζει  πιο υψηλή  ψυχοπαθολογία σε άτομα που χαρακτηρίζονται από Δυσφορία φύλου σε σχέση με το πληθυσμό και τονίζει ιδιαίτερα τη «σημασία των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού σε άτομα με ζητήματα ταυτότητας φύλου στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις, διαφοροποιήσεις και παρεμβολές συμπτωμάτων στη διαμόρφωση της ταυτότητας, καθώς και παραμορφώσεις στην αξιολόγηση των κοινωνικών καταστάσεων και στην ανάπτυξη οικείων διαπροσωπικών σχέσεων». Αλλά κάτι το οποίο –σκόπιμα ή όχι – παρέβλεψε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προβλέπει την αλλαγή φύλου στα 15 ,όπως οι περισσότεροι νομίζουμε, αλλά να χρησιμοποιεί το όνομα που θέλει στη ταυτότητα του. Η δυνατότητα αλλαγής φύλου έτσι και αλλιώς υπάρχει.

Συμπερασματικά , το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε από όλους τους Έλληνες και προκάλεσε αρκετές είτε θετικές είτε αρνητικές αντιδράσεις. Μήπως όλη αυτή η τροποποίηση του άρθρου 3 πραγματοποιήθηκε για να αποπροσανατολίσει παρά να δώσει λύσεις σε καίρια θέματα που μαστίζουν τους ανθρώπους; Μήπως δεν έγινε για να βοηθήσει  αυτούς τους ανθρώπους που βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα; Το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό  για να ψηφιστεί μέσα σε λίγες μέρες και επίσης είναι καλό από τη μεριά μας να ερευνήσουμε το όλον πριν μιλήσουμε για το μερικώς.